De Groeitorens

De Groeitorens zijn een tool om de executieve functies in alle groepen van het basisonderwijs aan te bieden.

Wat zijn de Groeitorens?

Als leerkracht heb je soms te maken met leerlingen die de grootste moeite hebben hun vak netjes te houden, snel te starten met taken en hun planning op orde te hebben. Deze kinderen hebben zwak ontwikkelde executieve functies en dit heeft enorm veel invloed op hun leerproces. Om kinderen te helpen hun executieve functies te ontwikkelen kun je eenvoudig De Groeitorens inzetten, in elke klas en voor alle kinderen.

Er zijn 5 groeitorens met een kindvriendelijke naam. Zo is er een groeitoren ‘snel starten’ en een groeitoren ‘goed doorwerken’. De kinderen weten meteen wat ermee wordt bedoeld en zo kan er meteen praktisch aan worden gewerkt.

Klik hier voor een voorbeeld van posters die gebruikt worden in de klassen als deze groeitoren aangeboden wordt:

Een klassikale aanpak is voor alle kinderen van belang. Het is goed als kinderen zich bewust worden op welk niveau ze zitten wat betreft vaardigheden en de tool biedt hier handvatten voor. Als school kun je steeds van vakantie tot vakantie één van de 5 groeitorens aanbieden in alle groepen. De leerkracht begeleidt met coaching, activiteiten en individuele hulp. De kinderen vanaf groep 5 vullen zelf een groeiblad in, geven daarop aan welk niveau ze op dit moment hebben en welk niveau (in principe één niveau hoger) ze willen bereiken in deze periode.

Mocht een kind niet zelfredzaam zijn in het verhogen van het niveau, dan is het belangrijk om individuele hulp te bieden. De individuele aanpak start met een goede signalering en een goed (coach)gesprek, waarbij je als leerkracht samen met het kind op zoek gaat naar oorzaken en naar oplossingen. Op de tipposters staan eenvoudige oplossingen die de groeitoren kunnen versterken.

Er kan gebruik gemaakt worden van een instrument om te signaleren welke executieve functies zwak ontwikkeld zijn bij het kind (bijvoorbeeld de Brief), zodat goed en minder goed ontwikkelde executieve functies in kaart worden gebracht.

Inmiddels zijn steeds meer scholen enthousiast over De Groeitorens en ook op de Pabo’s in Noord-Nederland hebben studenten hiermee kennisgemaakt.

Belangstelling voor het invoeren van De Groeitorens op de eigen school? Neem contact op voor de mogelijkheden!

%d bloggers liken dit: