Niet elke leerkracht hoeft zich te specialiseren in hoogbegaafdheid, maar om met deze kinderen te kunnen werken, zal er een bepaalde mate van kennis aanwezig moeten zijn. In dit blog geef ik je tips om op jouw eigen manier en je eigen niveau je kennis over hoogbegaafdheid bij kunt spijkeren. Wat is jouw scholingsdoel?
Wil je je meer verdiepen in de theorie? Heel begrijpelijk, want de ene HB’er is de andere niet en dan is het ook nog eens zo dat er een aantal verschillende theorieën over hoogbegaafdheid de ronde doen en men het ook niet altijd met elkaar eens is. De een benadrukt een IQ van 130 of hoger, een ander zal het vooral over kindkenmerken hebben.
Vind je dit interessant en wil je er meer van weten? Er zijn verschillende modellen in omloop die door specialisten gebruikt worden en ook voor de leerkracht duidelijkheid kunnen geven.

Het model van Renzulli, bestaande uit drie overlappende cirkels, spreekt van hoge intelligentie, gecombineerd met creativiteit en motivatie. Franz Mönks breidde dit uit door aan zijn model de omgeving (gezin, school, peers) toe te voegen als grote invloed. Francoys Gagné ontwikkelde een zeer uitgebreid model, met veel factoren die van invloed zijn op de ontwikkeling van een begaafde leerling.
Tessa Kieboom, die onder andere het boek ‘Meer dan intelligent’ schreef, spreekt van een ‘denk-luik’ en een ‘zijns-luik’, dus van cognitieve eigenschappen en bepaalde persoonlijkheidskenmerken, die beiden van invloed zijn op de ontwikkeling.
Ook is het een aanrader om je te verdiepen in de profielen van Betts en Neihart. Zij laten zien dat er veel verschillende uitingen van hoogbegaafdheid zijn en dat er ook leerlingen bij zijn met risicogedrag. Bij deze leerlingen wordt hoogbegaafdheid regelmatig over het hoofd gezien.
Wil je vooral weten hoe je een goed aanbod verzorgt voor de HB-leerling in jouw klas? Lees dan ‘Kei in hoogbegaafdheid’ van Jan Kuipers of ‘Hoe dan?!” van Eleonoor van Gerven e.a.. Het eerste boek is heel erg praktisch, het tweede gaat wat dieper op de theorie in, maar beide ‘goeroes’ op het gebied van hoogbegaafdheid geven vooral veel handige tips voor in de klas.
Veel scholen bieden e-learning en live scholingen aan rond dit onderwerp en ook als team kun je je samen één keer in de zoveel tijd bij laten praten door de HB-specialist van de vereniging of een extern bureau.
Wil je meer weten over executieve functies en mindset? Lees dan vooral mijn volgende blog!

Eén opmerking over 'Weet waar het over gaat!'