Werk samen met de plusklasleerkracht

Veel scholen hebben een plusklas waar hoogbegaafde leerlingen één of meer dagdelen les krijgen van een hiertoe bevoegde leerkracht. Om te voorkomen dat dit een geïsoleerd gebeuren wordt, is het van groot belang dat de eigen leerkracht en de plusklasleerkracht goed samenwerken.

Dat start al bij de aanmelding. Want komt jouw leerling in aanmerking voor een plek in de plusklas? Dat ligt eraan. Als het compacten en verrijken op jullie school vanaf groep 1 goed op orde is en er oog is voor en kennis over hoogbegaafde leerlingen, kan het ook zo zijn dat het kind volkomen op zijn plek is in de eigen klas en zonder veel moeite zelfstandig kan functioneren. Dus is de plusklas dan een toevoeging?

Meestal is het doel van de plusklas om kinderen te leren hun executieve functies goed te leren of blijven gebruiken. Ook speelt het stimuleren van een ‘groeimindset’ vaak een rol. Bovendien is een mooie bijkomstigheid dat de kinderen in aanraking komen met ‘peers’ (gelijkgestemden) en hun verhaal bij elkaar kwijt kunnen. Ik heb zelf mooie vriendschappen zien opbloeien tussen kinderen in mijn torenklassen.

In de plusklas krijgt het kind idealerwijs handvatten om te gebruiken in de eigen klas en andere situaties. Zelf zet ik in op zelfinzicht (wat zijn mijn leerpunten en talenten) en zelfsturing (hoe bereik ik mijn doel), zodat de leerlingen zelfstandiger worden en beter weten hoe ze moeilijkheden te lijf gaan. Als dit in overleg gaat met de groepsleerkracht en ouders vorm je samen een ijzersterk team.

Dus zorg dat je op de hoogte bent van wat er in de plusklas gebeurt en zorg dat het kind het geleerde bij jou in de praktijk kan brengen. Toon belangstelling en vraag de leerling naar zijn ervaringen in de plusklas. Misschien kun je ook materialen en ideeën met elkaar uitwisselen, zodat jouw onderwijsomgeving flink wordt verrijkt. Het bundelen van kennis over hoogbegaafdheid en gezamenlijk inzicht in de leerling maakt dat 1 + 1 ook in dit geval meer dan 2 is!

Hands holding puzzle business problem solving concept

Eén opmerking over 'Werk samen met de plusklasleerkracht'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: