Verdiep je in EF en mindset

De kinderen in mijn torenklas hebben regelmatig moeite met vaardigheden als plannen, organiseren, emotieregulatie en het gebruiken van het werkgeheugen. Ook werk ik vaak met kinderen die veel moeite hebben met fouten maken en de lat voor zichzelf te hoog leggen. Om deze kinderen te helpen heb ik mijn tool De Groeitorens ontwikkeld en deze tool bleek goed te werken voor álle kinderen in de klas.

Executieve functies helpen je je eigen gedrag te sturen en te controleren en zijn een krachtige voorspeller van succes in het leven. Mindset is simpel gezegd een manier van denken over je eigen gedrag. Geloof je dat je brein plastisch is, dat je altijd ergens beter in kunt worden en dat fouten maken je verder helpt, dan heb je vooral een groeimindset en ook dit helpt je om je goed te ontwikkelen.

Het is voor elke leerkracht de moeite waard om je te verdiepen in de executieve functies en mindset, omdat ze een sterke fundering leggen onder al je lessen .Op het moment dat Mo vastloopt tijdens een som, kun je meteen refereren aan ‘de leerkuil’ en als Maria een fout antwoord geeft tijdens een instructie, kan dit in de klas het verschil maken tussen het worden uitgelachen door andere kinderen of het omarmen van deze fout en samen te zoeken naar een oplossing.

Waar vind je gedegen informatie? Er zijn een aantal boeken en materialen op de markt die een mooie basis vormen. Het boek ‘Executieve functies bij kinderen en adolescenten’ van Peg Dawson en Richard Guare geeft enorm veel informatie én tips voor praktische toepassing in jouw klas. Ook ‘Zelfsturing in de klas’ van Diana Smidts is een aanrader. Voor materialen rond Mindset kun je het beste een kijkje nemen bij Platform Mindset of Het Talentenlab. Platform Mindset heeft bijvoorbeeld drie lesmappen ontwikkeld, voor elke bouw één, waarin behalve de theorie veel leuke en zinvolle activiteiten staan om met je klas te doen. Zij verzorgen ook regelmatig interessante scholingen.

En natuurlijk kun je gebruik gaan maken van mijn tool De Groeitorens. De executieve functies en de theorie van Mindset heb ik verwerkt in vijf groeitorens met een kindvriendelijke naam: SNEL STARTEN, GOED DOORWERKEN, GOED PLANNEN, ONTHOUDEN & DOEN EN DOORZETTEN BIJ MOEILIJKE TAKEN. De kinderen leren zelfinzicht (wat kan ik goed, wat zijn mijn leerpunten) en zelfsturing (hoe kan ik zorgen dat ik beter word in een groeitoren). Meer weten? Klik hier.

Eén opmerking over 'Verdiep je in EF en mindset'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: