Iets minder perfect graag!

In mijn vorige blog liet ik je kennismaken met de perfecte leerling. Zij* gedraagt zich voorbeeldig en is zo’n leerling waarvan iedere leerkracht zegt ‘er wel een klas van vol te willen’. Hopelijk heb je deze leerling goed in beeld en ben je bereid haar de aandacht te geven waar ze zelf niet om vraagt. Een stappenplan:

  1. Ga in gesprek. Zorg dat je zo goed mogelijk op de hoogte bent van de gedachten en wensen van de leerling. Praat met het kind zelf en schakel ouders en eventuele andere hulp hierbij in. De leerling is gewend om niet te praten over zichzelf en wat zij werkelijk wil, dus dit is geen gemakkelijke stap, maar wel heel belangrijk. Misschien kom je er achter dat de leerling prima in haar vel zit en kan je overgaan tot de orde van de dag. Maar als blijkt dat de leerling perfectionistisch is, altijd te veel haar best doet en hieronder lijdt, ga je door met de volgende stappen:
  2. Geef de leerling lucht. Vertel de leerling dat er even pas op de plaats gemaakt gaat worden en dat je op school de druk van de ketel gaat halen. De leerling mag weten dat haar inzet goed genoeg is en dat het belangrijk is dat er genoeg ruimte is om rustig na te denken en te ontspannen. Wees niet bang dat de resultaten hierdoor gaan kelderen, waarschijnlijk zal dit op de lange termijn juist beter uitpakken.
  3. Probeer de druk van toetsen af te halen. In de wetenschap spreken we van ‘choking under pressure’, het effect dat je werkgeheugen zo in beslag wordt genomen door stress dat je er slechter door gaat presteren. Leg de leerling uit dat een toets slechts een momentopname is en dat het jou én de leerling informatie geeft voor de lessen die gaan komen. Fouten zijn dus interessante informatie en zeggen niks over hoe ‘goed’ je bent.
  4. Besteed aandacht aan de groeimindset. Van moeilijke dingen en fouten maken leer je, je brein is plastisch en je kunt je eigen gedachten beïnvloeden. Als dit voor jouw leerling (en jou?) onbekende informatie is, is het tijd om je samen te verdiepen in mindset. Helpende gedachten zijn bijvoorbeeld erg geschikt om een leerling door een moeilijke toets te helpen. Meer lezen? Klik hier.
  5. Stimuleer het ‘kleuren buiten de lijntjes’. In mijn torenklas bereik ik veel bij deze leerlingen met humor en ontspanning. Deze leerling is waarschijnlijk het plezier in leren kwijtgeraakt en neemt alles erg serieus. Wat heerlijk om dan eens opdrachten te krijgen die alleen maar als doel hebben om creatief te denken, out of the box, en ook eens te kunnen lachen om je eigen werk.
  6. Stimuleer speelse competitie met klasgenoten. Het spelen van een spelletje of werken met een smartgame is voor deze leerlingen vaak niet zo leuk. Probeer het plezier terug te vinden door juist wél competitieve activiteiten aan te bieden, maar daarbij nadrukkelijk aandacht te geven aan ‘goed verliezen’ en het accepteren dat een ander hier op dit moment even beter in is. Daar speelt de groeimindset (stap 4) weer een enorm grote rol in,
  7. Ga op zoek naar de echte passies van de leerling. Last but not least; ga als een echte detective samen met deze leerling op zoek naar wat zij écht heel erg leuk vindt. Als je tijdens het doen van een activiteit in een ‘flow’ raakt, waardoor je je gevoel voor tijd verliest en hier helemaal in op kunt gaan, is dat waarschijnlijk een teken dat je zo’n passie hebt gevonden. Probeer daarna in de klas op deze passie aan te sluiten door de leerling tijd te geven hier na verplichte opdrachten heerlijk aan te kunnen werken.

*In dit blog spreek ik over meisjes, maar natuurlijk kan dit ook gaan over jongens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: