Geef de kinderen genoeg tijd!

Leerlingen die elke week verrijkende opdrachten krijgen, zullen hier genoeg tijd voor moeten hebben. Dit is immers geen vrijblijvend werk, maar absoluut noodzakelijk om deze kinderen ook eens tegen lastige opdrachten aan te laten lopen en te dwingen door de leerkuil te gaan.

Dus… er moeten andere dingen geschrapt worden. En dat is best spannend. Want moet ik dan elke week ook nog eens een half uur besteden aan het bekijken wat er gemist kan worden? En missen deze leerlingen dan niet teveel?

Ik begrijp dat een leerkracht voorzichtig wil zijn. Maar… een kind mee laten doen met het gewone werk, zonder uitdaging, veroorzaakt soms grote schade, die niet altijd zichtbaar is.  Dus compacten moet, maar wel met beleid natuurlijk. Zo is het van groot belang dat deze kinderen óók leren automatiseren en laten zien dat ze de aangeleerde strategieën beheersen. Er is echter veel minder oefening nodig en teveel herhaling is echt niet nodig. Dus dat levert ruimte op voor meer geschikte activiteiten en opdrachten!

Tips voor het compacten in je klas:

1. Pak je rooster er eens bij en bekijk welke momenten in de week standaard vervangen kunnen worden door ‘plustijd’; één of meerdere keren stillezen, een creatieve les, één of meer taallessen, wees creatief en flexibel.

2. Bekijk daarna of de instructietijd van de kernvakken voor deze kinderen standaard verkort kan worden; na 10 minuten mogen zij bijvoorbeeld zonder overleg aan de slag gaan. Of gebruik de ‘kracht van het duimpje’ (lees hier meer daarover).

3. Taakbrief? Vervang standaard een aantal taken voor verrijkingswerk. Wil je één taakbrief voor alle leerlingen, zet dan bijvoorbeeld een sterretje achter taken die de leerling zelf moet vervangen door verrijkingswerk.

4. Probeer bij elke rekenles, taalles, spellingsles en les begrijpend lezen elke week op dezelfde manier te compacten, dat geeft structuur en scheelt tijd. Snappet? Schrap bijvoorbeeld de startopgave en/of verminder het aantal plusopgaven bij alle lessen. Papieren methode? Afhankelijk van de methode kun je bijvoorbeeld altijd alleen de rechterpagina’s laten maken of altijd de laatste helft van de opgaven (niet de eerste helft, want het loopt vaak op in moeilijkheidsgraad). Soms heeft de methode zelf een lijn ontwikkeld voor het compacten.

5. Bespreek de aanpassingen met de kinderen en geef ze er zelf de verantwoordelijkheid voor, als ze dit aankunnen. 

Dit is even werk, maar dan ben je ook klaar voor het hele schooljaar. Het mooiste is natuurlijk om hier schoolbreed afspraken over te maken. Dan ben je klaar voor de hele schoolloopbaan!

Eén opmerking over 'Geef de kinderen genoeg tijd!'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: