Blijf in gesprek met de leerling!

Als je mijn tips tot nu toe ter harte hebt genomen, is er al een mooie fundering gelegd. De juiste leerlingen worden gesignaleerd, er is voldoende verrijkend materiaal aanwezig en de leerlingen hebben ook de tijd om hiermee te werken, doordat er voldoende wordt geschrapt in het reguliere werk.

Een volgende belangrijke tip is het in gesprek blijven met de leerling. In het ideale geval is dit een leerling met zelfinzicht die zichzelf ook kan sturen door eigen doelen op te stellen en hier actief aan te werken. Dat zou best handig zijn, toch? Maar dat is niet voor niets een ideaalplaatje. Soms komt de hulp laat en is de leerling totaal niet zelfredzaam (meer) en vindt hij alles ‘saai’… of de leerling wil wel graag maar weet niet zo goed hoe zij de moeilijke taken moet aanpakken… of de leerling heeft totaal geen overzicht over wat hij nu precies wel en niet moet en kan doen. En soms verwaarloost de leerling het reguliere werk om zich daarna vol enthousiasme op het verrijkingswerk te storten.

De begeleidingsmomenten in de week zijn daarom cruciaal. Natuurlijk zijn deze momenten bedoeld om samen het verrijkende werk te bespreken, maar er zou ook ruimte moeten zijn om met de leerling het aanbod en de hoeveelheid werk te bespreken. En nee, het is niet de bedoeling dat de leerling zelf het lesaanbod gaat bepalen. Als leerkracht houd je de regie in handen, maar laat de leerling vooral wel meedenken en stuur samen het lesaanbod bij. En probeer erachter te komen of de leerling verkeerde denkpatronen aan het ontwikkelen is of bijvoorbeeld de lat voor zichzelf veel te hoog legt.

Soms zijn de oplossingen betrekkelijk eenvoudig:

  • De leerling raakt het overzicht kwijt? Pas de weektaak aan, of zorg ervoor dat je niet om de haverklap iets aan de afspraken verandert, of bedenk een vorm van registratie die jullie beiden bevalt.
  • De leerling vindt alles ‘saaaaai’? Zoek samen uit wat hij daar precies mee bedoelt, vaak is dit namelijk een teken van een soort hulpeloosheid; de taken zijn te gemakkelijk of te moeilijk of de leerling ontbeert een echte ‘groeimindset’.
  • De leerling weet niet hoe de taken aangepakt moeten worden? Help het kind bij het ontwikkelen van de juiste vaardigheden.
  • Verwaarloost het kind het gecompacte reguliere werk? Stel hier duidelijke eisen aan, zodat de leerling de basisstrategieën van de klas goed aanleert.

Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer scholen waar het kindleergesprek -voor álle kinderen- structureel in het jaarrooster wordt ingepland. Dat zijn de momenten dat je een leerling echt leert kennen en waarop je ook een stuk eigenaarschap bij het kind kan stimuleren. En wie weet komt de leerling wel met heel verfrissende en creatieve ideeën waar je eigen onderwijs weer een boost van krijgt!

Eén opmerking over 'Blijf in gesprek met de leerling!'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: