Verrijk je onderwijs elke dag!

Een kast met prachtige smartgames, een levelkist vol werkboekjes, de nieuwste robots; dat klinkt fantastisch, maar… al die materialen hebben NUL waarde als ze niet op een weloverwogen en structurele manier worden ingezet. Dus investeer met elkaar vanaf groep 1 in een heldere structuur en een duidelijke werkwijze. Oftewel: maak een plan!

In groep 1 en 2 past het aanbieden van uitdagende opdrachten vaak heel goed in het systeem van het kleuteronderwijs. Geef dit werk ook een plek op het planbord of (digi)keuzebord en zorg dat er een plek in de klas is waar de uitdagende materialen liggen. Vanaf groep 3 bouw je het aanbieden van uitdagende activiteiten op. Start met één opdracht in de week en bouw dit in de loop der jaren op naar meerdere opdrachten. Ook hiervoor is weer niet een standaard aanpak en is veel afhankelijk van de school en de methodes. 

En dan nu het lastigste punt in de dagelijkse praktijk… deze groep leerlingen heeft wel begeleiding nodig. Omdat ik zelf ook voor de klas sta, weet ik hoe moeilijk dit soms kan zijn, maar op het moment dat je deze kinderen alleen zelfstandig laat werken in hun boekjes en hier geen aandacht aan besteedt of het werk nakijkt, zullen deze leerlingen (te) weinig leren.

“Ja maar, ik snap zelf helemaal niks van Rekentijger!” hoor ik nog regelmatig en eerlijk is eerlijk, ik heb soms ook het nakijkboekje even nodig en moet me ook even verdiepen in priemgetallen of Fibonacci, maar de begeleiding van deze leerlingen vergt een andere aanpak dan je als leerkracht gewend bent. 

Uitleggen wat de kinderen precies moeten gaan doen is niet de bedoeling! Huh…? 

Veel interessanter is het om de kinderen met elkaar in overleg te laten gaan over een goede aanpak, met elkaar strategieën te bedenken om dit aan te pakken en achteraf te bespreken of het gelukt is en wat de goede of verkeerde aanpak was. Het ‘leren leren’ dus. Dat is even wennen, maar het zet deze leerlingen in de juiste leerstand en leert ze ook dat de aanpak een stuk belangrijker is dan het juiste antwoord. Zelfs kleuters kunnen al goed begeleid worden in het aangaan van echte uitdagingen en het doorzetten als het even lastig is.

Maak dit begeleidingsmoment structureel; schakel collega’s in (onder gymtijd bijvoorbeeld) of zet het zelf in het rooster. Twee momenten is ideaal; aan het begin en eind van de week. En uiteraard verdienen deze kinderen ook hulp bij het werken in de klas aan hun levelwerk. Net als de andere kinderen is het aan te raden de kinderen hiermee zelf aan het werk te zetten en ze daarom liever niet steeds in een groepje op de gang te laten werken. Af en toe kan dit natuurlijk prima, maar maak daar duidelijke afspraken over.

Natuurlijk kunnen de kinderen dit er niet ‘eventjes’ bij doen en zal er in het gewone werk geschrapt moeten worden. Kinderen al het gewone werk laten maken en verwachten dat ze óók al hun verrijkingswerk af hebben is vragen om stress en demotivatie. En dat is wel het laatste wat je wilt. Hoe je op een goede manier compact? Lees mijn volgende blog!

Eén opmerking over 'Verrijk je onderwijs elke dag!'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: