Een klaslokaal vol uitdagend materiaal

Vaak krijg ik de vraag welke materialen geschikt zijn voor meer- en hoogbegaafde leerlingen en daar heb ik natuurlijk wel antwoord op. Ik word altijd erg blij van directeuren die hier bewust budget voor reserveren en leerkrachten, die dit geld zorgvuldig willen besteden.

Toch begin ik vaak met ‘schatzoeken’ in de school zelf. Het is niet te geloven wat er op alle scholen aan spellen, smartgames en andere interessante materialen ligt te verstoffen of is verstopt in dozen en in magazijnen. En dan heb ik het nog niet eens over alle incomplete materialen. Ik heb inmiddels een enorme verzameling incomplete smartgames en combineer deze vaak tot weer een compleet spel. Want dat budget is niet eindeloos en soms is er helemaal geen geld. Het blijft wel onderwijs hè?

Ik onderscheid altijd vier soorten materialen. Werkboekjes die als verrijking dienen voor de schoolvakken, smartgames & spellen, constructiemateriaal en online activiteiten. Een rijk aanbod voorziet in al deze vier categorieën.

Wat zijn nu de criteria voor het uitkiezen van de materialen? Allereerst zouden de opgaven in de werkboekjes een beroep moeten doen op de hogere orde denkvaardigheden volgens de taxonomie van Bloom, dus: analyseren, evalueren en creëren. Smartgames zijn altijd oplopend in moeilijkheidsgraad, dus zeer geschikt om door te leren zetten bij uitdagingen. Geschikte spellen zouden een beroep moeten doen op de executieve functies en de kinderen moeten uitdagen strategisch en tactisch te werk te gaan. Bijkomend voordeel is dat kinderen bij spellen leren op een plezierige manier competitief te zijn en om te gaan met winst en verlies.

De werkboekjes met verrijkende lesstof hebben de individuele kinderen bij voorkeur zelf in hun laatje of vak, en ergens in de klas is een kast of plank met een verzameling smartgames, spellen en constructiemateriaal. Niet te veel, dat werkt vaak juist verlammend, beter is het om na elke vakantie materialen te wisselen, en te blijven zorgen voor een gevarieerd en motiverend aanbod.

Vergeet ook de online activiteiten niet. Maak een aantrekkelijke startpagina voor de kinderen met geschikte apps en websites of –als kinderen geen eigen device hebben- maak gebruik van QR-codes. Er zijn ook geschikte robots voor het basisonderwijs om te leren programmeren, vaak met een (gratis) app.

Elk kind wordt blij van zo’n kast vol prikkelende materialen en voor de gehele klas is dit dus een waardevolle investering. Waar de materialen voor de hoogbegaafde leerlingen structureel en volgens bepaalde afspraken worden ingezet, zouden de materialen idealerwijs ook toegankelijk moeten zijn voor de andere leerlingen. Voor hen is het gebruik hiervan meer vrijblijvend.

Hoe zet je deze materialen goed en zinvol in? Lees daarover in mijn volgende blog. Op mijn yurlspagina staan veel suggesties voor geschikte materialen: Torenklassen VCPO :: vcpotorenklassen (yurls.net)

Eén opmerking over 'Een klaslokaal vol uitdagend materiaal'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: